Helyreigazítások gyűjteménye

Hazudtunk

Hazudtunk

Blikk - A tiltó határozat ellenére tovább szivárog a mérgező anyag a Zagyva folyóba videó

2023. június 05. - Hazudtunk

Lapunk 2023. május 21. napján közzétett, „A tiltó határozat ellenére tovább szivárog a mérgező anyag a Zagyva folyóba videó " című cikkében, a cikk címében valós tényeket hamis színben tüntettünk fel akkor, amikor azt állítottuk, hogy a tiltó határozat ellenére tovább szivárog a mérgező anyag a Zagyva folyóba.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a cikkben nevezett Hunviron Kft. tevékenysége során soha nem szivárgott a Zagyva folyóba semmi a telephelyről, így értelemszerűen nem lehet szó arról sem, hogy a mérgező anyag továbbra is szivárog. Mivel a cég tevékenysége során nem történt mérgező anyagszivárgás a Zagyva folyóba, így értelemszerűen nem létezik erre vonatkozó korábbi tiltó határozat.

Lapunk mindezeken túl valótlanul állította, hogy a Heves megyei kormányhivatal végzése megtiltotta, hogy a Lőrinciben levő zagytározóba gyógyszertári veszélyes hulladékot helyezzen el egy cég, a Zagyvába továbbra is szivárog a mérgező anyag, amelyeknek szintje jelentősen meghaladja a talajszennyezési határértéket

A fentiekkel szemben a valóság az, hogy nem létezik olyan döntés, amelyben a Heves megyei kormányhivatal megtiltotta, hogy a Lőrinciben levő zagytározóba gyógyszertári veszélyes hulladékot helyezzen el egy cég.

Lapunk valótlanul állította továbbá, hogy a hulladékhasznosítót csak egy gát választja el a Zagyvától, a tározó tavaly óta szivárog, ezért indult a vizsgálat. A hivatal megállapította, hogy a talajba 22-féle mérgező anyag szivárog a cink, a higany és a nikkel szennyezettsége pedig meghaladja a határértéket, ezért elsőfokú határozatában megtiltotta a cég további lerakási tevékenységét.

A fentiekkel szemben a valóság az, hogy 2022. július 25. napján a cég észlelt anyagszivárgást, amit azonnal jelentett a környezetvédelmi hatóságnak ezzel egyidejűleg a kárelhárítási munkálatokat haladéktalanul elvégezte. A szivárgás mindösszesen pár napig tartott, azóta szivárgás egyetlen alkalommal sem volt tapasztalható. A kiszivárgott anyag a telephelyet borító vastag pernyerétegre, és nem a talajra került. A fentiek okán indul környezetvédelmi hatósági eljárás jogszerűségének felülvizsgálata jelenleg a Miskolci Törvényszék előtt folyamatban van.

Végül lapunk valótlanul állította, hogy a cég munkásai — arra hivatkozva, hogy rekultivációt végeznek — a zagytározó környékén újabb emésztők ásásába kezdtek és nem hagytak fel a veszélyesnek minősülő hulladék lerakásával.

A fentiekkel szemben a valóság az, hogy a cég a telepen nem kezdett és nem is kezdhet újabb emésztő ásásába, amely újabb tározó kialakítása engedélyhez kötött. A cégnek sem most, sem a jövőben sincs szándékában újabb tározót nyitni, tevékenységét jogszerűen végzi az NO/KVO/1-3/2021. egységes környezethasználati engedélyben foglaltak szerint, kizárólag az engedélyben szereplő anyagokat veszi át hasznosításra."

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://hazudtunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8118139478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása