Helyreigazítások gyűjteménye

Hazudtunk

Hazudtunk

Szol24 - Az Alkotmánybíróság hivatalosan kimondta: korrupt a szolnoki polgármester

2023. május 23. - Hazudtunk

A portálunkon 2023. május 11. napján az ,,Az Alkotmánybíróság hivatalosan kimondta: korrupt a szolnoki polgármester” címmel megjelent cikk az alábbi valótlan tartalmú tényállításokat tartalmazza: ,,Az Alkotmánybíróság hivatalosan kimondta: korrupt a szolnoki polgármester”. “Vagyis  az   Ab   egy   pontban   nem   adott igazat   az   alkotmányjogi  panaszt   benyújtó polgármesternek, de egy másikban igen, és ez elég volt a kúriai ítélet megsemmisítéséhez.“.

Fentiekkel szemben a valóság az, hogy az Alkotmánybíróság nem mondta ki, nem állapította meg azt, hogy korrupt a szolnoki polgármester. Az Alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy a sérelmezett alperesi közlés politikai véleményként értékelendő. Az Alkotmánybíróság azt  vizsgálta, hogy az alperesi Facebook -bejegyzés sérelmezett közléseinek Kúria általi értékelése megfelel-e az Alaptörvénynek, az alkotmányossági követelményeknek vagy ellentétes az Alaptörvénnyel. Erre tekintettel állapította meg az Alkotmánybíróság, hogy az alperesi Facebook-bejegyzés ezen pontjának Kúria általi értékelése nem ellentétes az Alaptörvény VI. cikk (1) bekezdésével, egy ilyen tartalmú közlés politikai véleményként értékelendő.

A cikkben írtakkal szemben továbbá a valóság az, hogy három fő kérdést vizsgáltak az eljárt bíróságok az alperes Facebook-bejegyzésével összefüggésben, és háromból két pontban adott igazat az Alkotmánybíróság az indítványozónak, két sérelmezett alperesi közlés kapcsán állapította meg az Alkotmánybíróság, hogy a kúriai ítélet nem felel meg az Alaptorvény VI. cikk (1) bekezdéséből fakadó követelményeknek, ellentétes az Alaptorvény VI. cikk (1) bekezdésével, vagyis az alkotmányjogi panasz ezek tekintetben megalapozott.

Fentiek alapján állapította meg az Alkotmánybíróság, hogy a Kúria ítélete nem teljes mértékben vette figyelembe az Alaptörvény VI. cikk (1) bekezdéséből és ezzel szoros összefüggésben az Alaptörvény IX. cikk (1) bekezdéséből fakadó követelményeket, így az alkotmányjogi panaszban támadott kúriai ítélet ellentétes az Alaptörvény VI. cikk (1) bekezdésével.

Mindezekre tekintettel semmisítette meg az Alkotmánybíróság a Kúria támadott ítéletét, és nem azon, a cikkben irt okból, hogy egy pontban igazat adott az Alkotmánybíróság az indítványozónak és ez elég volt a kúriai ítélet megsemmisítéséhez.

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://hazudtunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6718130508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása